![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHe3gJr2DId-KIFF5K2veVuT4-rYtqiRnYgPiGpwpw-lftmvzcfe6rWtWGc5O5vqdWhSz-qlsgHlBUhZhB1S_Kfw98jvpmPGGOxlw21-1mkiufy8Z6yGxtkqCRrlY5FcMx2d9oy23RIBI/s320/1013_medium.jpg)
Kot vsako sredo tudi to sončno dopoldne preživljam v službi. »Študentski službi« da ne bo pomote. Tista prava me ne mika preveč. Še. V pisarni je danes precej mirno, tisti ki so delali na »vrhu EU- ZDA« so utrujeni in olajšani, da je Bushev obisk za nami. In v tem mirnem, sproščenem ozračju se med delom s sodelavkami pogovarjamo o čem drugem kot o hrani… Pravkar smo prišle do sladic; katere imamo najraje, katere niso tako kalorične, katere se da »skup spacati« kar najhitreje in čimbolj enostavno, da ti ne poberejo vseh živcev, volje in energije… In da si potem ponosna, ker jo drugi pohvalijo. In si oddahneš, da znaš v kuhinji pripraviti še kaj več kot le pogreti mamino juho in speči sicer slastne palačinke…
Ker v gozdovih in vrtovih že pridno rastejo tiste prave, domače jagode vam bom prišepnila enostaven in zdrav recept za jogurtovo kremo z jagodami, ki vas bo v teh toplih dneh prijetno osvežila. In še to- porcija sladice vsebuje 340 kcal:-).
Za jogurtovo kremo z jagodami potrebujemo:
· 200 g polnomastne skute
· 250 g jogurta
· 200 g jagod
· 80 g akacijevega medu
· 2 žlici rjavega sladkorja
· 1 vanilijev sladkor
· ščepec cimeta
Ker v gozdovih in vrtovih že pridno rastejo tiste prave, domače jagode vam bom prišepnila enostaven in zdrav recept za jogurtovo kremo z jagodami, ki vas bo v teh toplih dneh prijetno osvežila. In še to- porcija sladice vsebuje 340 kcal:-).
Za jogurtovo kremo z jagodami potrebujemo:
· 200 g polnomastne skute
· 250 g jogurta
· 200 g jagod
· 80 g akacijevega medu
· 2 žlici rjavega sladkorja
· 1 vanilijev sladkor
· ščepec cimeta
Priprava
Smetano čvrsto stepemo. V skledi gladko razmešamo skuto, jogurt, vanilijev sladkor in pol medu. Nazadnje nežno vmešamo stepeno sladko smetano.V skledi nežno zmešamo jagode in preostali med. V skodelici zmešamo rjavi sladkor in cimet.
Serviranje
V steklene kozarce razdelimo jagode z medom. Prelijemo jih s kremo in potresemo s sladkorno cimetovo mešanico. Jogurtova krema z jagodami bo še boljša, če jo pred serviranjem ohladimo. Skupaj z jagodami in medom lahko v skledi zmešamo še grobo zdrobljene mandljeve piškote.
Pojasnila
V tujini poznajo več vrst skute oziroma svežih sirov: bajtarski sir (angl. cottage chees), kremni sir (polnomastna skuta; angl. cream chees), maskarpone (ital. mascarpone), rikota (ital. ricotta) in scamorza (ital.), boursin, fromage frais in petit suisse (vse fr.) in drugi. Nekateri od naštetih so naprodaj tudi v naših trgovinah.
Rjavi sladkor je bolj zdrava, neprečiščena oblika sladkorja, ki pa vsebuje enako količino kalorij kot beli.
Rjavi sladkor je bolj zdrava, neprečiščena oblika sladkorja, ki pa vsebuje enako količino kalorij kot beli.
Različice
Jagode lahko nadomestimo z borovnicami, rdečim ribezom, višnjami iz kompota, malinami…
Opozorila
Jagodičevje se hitro kvari, zato sveže nabranega oziroma kupljenega porabimo čimprej. Nabiranje gozdnih sadežev deluje pomirjujoče in sproščajoče.
Zdravilni učinki
Borovnice, cimet, jogurt in med uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
Že 225 gramov jogurta dnevno spodbuja nastajanje gama interferona, ki krepi imunski sistem.
Borovnice, cimet, jogurt in med uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
Že 225 gramov jogurta dnevno spodbuja nastajanje gama interferona, ki krepi imunski sistem.
Zanimivosti
Krava vsak dan poje 45 kilogramov trave.
Ime jogurt izvira iz turške besede jau-urt, ki v prevodu pomeni pikantno zgoščeno mleko. Sprva so ga pripravljali tako, da so mleku dodali ferment, ki so ga pridobivali iz ovčjega želodca.
Slovensko čebelarstvo ima nadvse spoštljivo tradicijo. Čebelar Anton Janša iz Radovljice je bil že v 18. stoletju eden vodilnih čebelarskih strokovnjakov. Cesar ga je povabil na Dunaj, kjer ga je imenoval za učitelja čebelarstva.
Ime jogurt izvira iz turške besede jau-urt, ki v prevodu pomeni pikantno zgoščeno mleko. Sprva so ga pripravljali tako, da so mleku dodali ferment, ki so ga pridobivali iz ovčjega želodca.
Slovensko čebelarstvo ima nadvse spoštljivo tradicijo. Čebelar Anton Janša iz Radovljice je bil že v 18. stoletju eden vodilnih čebelarskih strokovnjakov. Cesar ga je povabil na Dunaj, kjer ga je imenoval za učitelja čebelarstva.
Vir:
- dopolnjen recept jogurtova krema z borovnicami iz knjige Sladke pregrehe, Iz moje kuhinje, Döpp, Elisabeth, Willrich, Christian, Rebbe, Jörn; Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2007
- fotografija Bischof Tanja & Harry, Studio L’Eveque
PA DOBER TEK, IZA
- fotografija Bischof Tanja & Harry, Studio L’Eveque
PA DOBER TEK, IZA
Ni komentarjev:
Objavite komentar